Nu går vi mot ljusare tider igen!

Sommar- och vintersolstånd

 
Solståndet infaller två gånger per år, en gång på sommaren och en gång på vintern. De markerar den tidpunkt när dagarna antingen är som längst eller som kortast.
Artikel senast uppdaterad 21 juni 2014

Att jorden roterar kring solen är säkert ingen nyhet. Banan kring solen är inte helt cirkulär utan istället elliptisk. Jorden lutar även i sin bana kring solen, vilket gör att olika mycket solljus når jorden beroende på vilken tid på året det är. 

Sommarsolståndet infaller antingen den 20 eller den 21 juni beroende på om det är skottår eller inte. Vid sommarsolståndet får vi årets längsta dag och årets kortaste natt. I Sverige blir det egentligen inte helt mörkt någonstans då skymningen övergår direkt i gryning. Anledningen till detta är att just denna dag är jordens lutning mot solen som störst på norra halvklotet.

På vintern sker istället det motsatta. Då är det istället det södra halvklotet som kommer närmare solen på grund av jordens lutning. Vintersolståndet infaller antingen den 21 december eller den 22 december på norra halvklotet. I nordligaste Sverige är det kring dessa datum polarnätter, alltså varken soluppgångar eller solnedgångar. 

Södra halvklotet har alltså sitt vintersolstånd när vi har vårt sommarsolstånd och vice versa. 

Kommentera här: