Beroende av choklad



De flesta tycker om choklad, och många – i synnerhet kvinnor – är så galna i choklad att de nästan känner sig beroende. Den känslan är inte bara inbillning: choklad innehåller nämligen vissa ämnen, som kroppen kan ombilda till endorfiner och serotonin. Endorfiner är kroppens egna opiumliknande ämnen, som ger en känsla av avslappning och välbefinnande. Serotonin är även det ett ämne som framkallar välbefinnande. Låg serotoninproduktion kan ge svåra depressioner och ångest. Även psykologiska faktorer kan förklara beroendet av choklad. Barn får ofta godis som tröst eller belöning, och den ovanan följer oss, när vi blir vuxna. Socker-, fett- och salthaltiga läckerheter står längst upp på listan, när vi skall fly från vardagens stress och smådepressioner, eller när vi behöver en belöning.
Brittiska forskare har nyligen utvecklat ett antichokladplåster. Plåstret sätts på handen och avger vaniljdoft. Doften får den person som har plåstret på sig att klara sig utan choklad. Forskarna vet inte varför plåstret fungerar, men de anser att doften av vanilj förändrar hjärnans serotoninbalans.

Källa: Illustrerad Vetenskap

1 Ann Catrine:

skriven

Mmmmmm,gotta!

Ett tips, du eller Åsa måste statistiskt sätt ligga bra till i goodiebagutlottningen.Senaste timmen har säkert 26 kommentarer kommit in... Om 10 minuter vet vi ;-)

2 H:

skriven

Det finns inte många saker som slår choklad...

Kommentera här: