STACEY DOOLEY

 
Brittisk dokumentärserie.

 

Japans mörka sexindustri

Pedofiler väcker avsky världen över, men i Japan har man inte gjort mycket för att döma sina förövare. Varför är det så? BBC:s Stacey Dooley undersöker den nya barnpornografilagen som gör det olagligt med innehav i Japan, men upptäcker också hur sällan den tillämpas. Det hon snarare ställs inför är hur i princip icke-existerande skyddet är för barn som utnyttjas sexuellt, och hur vanligt det är att barnen istället får skulden. Har den djupa fascinationen för skolflickor och deras sexualisering med det att göra? Stacey undersöker Japans lagliga gråzoner, Chako Ero, barn avfotograferade i erotiska kläder, och så kallade "JK cafes" där skolflickor får betalt för att prata sex och hålla hand med äldre män.
 
 

Kanadas bortrövade kvinnor

Hundratals unga kvinnor har under den senaste tiden försvunnit och mördats, alla från en avlägsen del av Kanada. Vad har hänt dem? Och varför är polisen så ovillig att lösa fallen, exempelvis när två 15-åriga flickor mördats? BBC:s Stacey Dooley åker dit för att förstå den hisnande statistiken: under de senaste 30 åren har ca 4000 kvinnor ur den kanadensiska ursprungsbefolkningen "försvunnit" eller mördats. En majoritet av dem var under 30 år. Stacey ställs inför en chockerande rasism från polis och rättsväsende när det kommer till att fånga och döma dessa kvinnors mördare.
 
 

Kvinnomisshandlarna

Hur ser det enorma problemet med våld mot kvinnor ut egentligen? Var sextionde sekund får polisen i Storbritannien samtal om misshandel i hemmet. De flesta tror att det mest är äldre kvinnor som är utsatta, men allt yngre kvinnor rapporteras som offer för våldsamma partners. Nu har lagarna ändrats i landet, där även känslomässigt våld och online-hot räknas som straffbart och detta även för 16-17-åringar.
 
 

Kvinnorna som slåss mot IS

2014 flydde omkring 50 000 människor från norra Irak för att undkomma IS. Men långt ifrån alla hann fly. Fler än 5 000 kvinnor blev tillfångatagna som sexslavar. Två år efter händelserna besöker journalisten Stacey Dooley en grupp kvinnor som lyckats fly fångenskapen. Ledda av Xate Shingali skolar de om sig till soldater, fast beslutna att rädda kvinnor som fortfarande hålls tillfångatagna.
 
 

Mamma säljer min kropp

Stacey Dooley besöker Filippinerna för att förstå det växande problemet med barn som utnyttjas sexuellt - av sina egna mammor. För att tjäna pengar i en bister ekonomisk verklighet, utnyttjar de sina barn framför kamera, och utsätter dem också för pedofiler. Under en vecka får Stacey följa Mike, en undercover-agent från USA i sitt försök att stoppa barnsexhandeln.
 
 

Sexbrottslingarnas öde

I Florida är sexförbrytare mot barn dömda på livstid av samhället. De finns i öppna register och får en varningsskylt uppsatt på tomten efter avtjänat straff. Men lagarna diskuteras och ifrågasätter om offren verkligen skyddas från sina förövare - eller om våldtäktsmän och pedofiler bara har blivit undanstädade från stadsbilden? Den grävande reportern Stacey Dooley åker till Florida och ställer förövare och lagstiftare samma frågor: Kan de rehabiliteras? Förtjänar de en andra chans eller är deras brott alltför brutala att någonsin förlåta?
 
Mitt betyg: 4 av 5.

Kommentera här: