Humanitetens tempel



Filmen om Sidsjöns mentalsjukhus är en dokumentär med patienter, läkare och vårdare i huvudrollerna. De berättar tillsammans historien om sjukhuset från dess storhetstid på 40-talet till nedgången efter 1960 och dess avveckling på 80-90 talen.
När det byggdes 1943 var Sidsjön det mest moderna sjukhuset för sinnessjuka i hela Sverige och kallades "Humanitetens Tempel" där sjuka skulle vårdas och blir friska. Det rådde högtryck inom mentalsjukvården med över 30 000 patienter på statliga sinnessjukhus. De stora institutionerna kom som ett svar på samhällets omvandling där industrialiseringen hade skapat nya social problem.

Genom bla arkivfilmer och vittnesmål från personal och patienter berättas historien om ett av Sveriges sista mentalsjukhus.

Mitt betyg: 3 av 5.

1 Ulla:

skriven

Jag är kluven till nedläggningen av för kanske den enda trygghet för gravt psykiska människor ska göras eller inte. Om och när det görs så behövs ett alternativ så att inte dessa psykiskt sjuka lämnas vind för våg utan får den vård de har rätt till.

Svar: Det är många som för tillfället "kör" en kolhydratfattig diet. Jag håller mig till den mån-tors, men på helgen äter jag lite bara för att det är så gott. Jag fullkomöigt älskar pasta. Bröd skulle jag kunna vara utan.

Ha en skön helg!

2 Mia:

skriven

Jag är väldigt nyfiken på historien bakom och om dessa institutioner, jag tycker det är intressant, dessvärre kanske inte alltid så trevligt...

Här i Hällnäs finns det ett gammalt sanatorium, det står som ett tomt monument över en svunnen epok...

3 Budda:

skriven

Jag harvarit på studiebesök på St Lars museum i Lund, för en del år sedan. Intressant att höra guiden berätta.



Trevlig helg.

4 Ann Catrine:

skriven

Var har du fått tag på den filmen?

Minns fortfarande en hel del från min

praktiktid på Sidsjön..

Både goda och mindre bra minnen!



Trevlig lördagskväll vännen!



P.S Loppis på Parken imorgon, ska tydligen vara

fullsatt med bord, det tror jag inte hänt förut.

Jag ska dit när de öppnar ;-)

5 fia:

skriven

hej hur får man tag i filmen ??Skulle gärna vilja se den .

6 stella:

skriven

Ann Catrine



Hur var det att praktisera på sjukhuset. Kan du inte berätta något? Enligt rykten var detta ett fruktans och skräckens tempel?

Kommentera här: