Städtips

 



 

Bästa sätten att göra rent:

Mikrovågsugn. ”Spraya med citron och vatten. Torka av.”

Kalk och fett på kakel. ”Vatten, diskmedel och citron. Citronen tar bort kalken, diskmedlet får bort fettet. Bra för rengöring både i kök och badrum, även bra att rengöra det igenkalkade duschmunstycket med. Spraya på, gnugga, låt verka och skölj sedan bort, eller torka av medlet med våt trasa. Gör torrt efteråt.”

Köksluckor. ”Var försiktig, använd inte för stark lösning. Jag rekommenderar lite diskmedel och vatten som sprayas på luckorna nerifrån och upp, för att undvika märken efter ränderna. Använd en bra och rejäl sprayflaska som fördelar jämt. Torka med en våt trasa innan du gör torrt.”

Skafferi som luktar. ”Det finns olika alternativ för att bli av med lukten av mat. Antingen att ställa in ett fat med ättika i skafferiet under ett dygn eller att lägga in en halv lök, alternativt citron.”


Kylskåp. ”Det lilla hålet i kylskåpet ska göras rent så att kylen kan frosta av sig själv. Kylen ska ses över minst en gång i veckan. Varannan vecka bör man tömma kylskåpet och sedan rengöra det med ättiksprit blandat med vatten, det tar bort mögelsporer. Spraya på och torka av. Var noga med att städa bakom kylskåpet en gång om året. Borsta försiktigt av gallret på baksidan med en mjuk borste för att undvika att förstöra något. Minst två gånger om året ska man göra rent gallret längst ner på kylskåpet, närmast golvet. Se till att städa under kylskåpet också, ordentligt med såpa och vatten! Där är det ofta ofräscht, med mycket matrester och djur.”

Frys. ”Vänta med den. Frosta av frysen bör man göra på vintern när det är kallt ute.”

Golv. ”Såpa är bra att rengöra golven med. Köp eventuellt golvpolish för att få blankare golv efter rengöringen, då blir golven också lättare att hålla rena framöver. Tänk på att plastgolv klarar tuffare medel än linoleumgolv.”

Ugn. ”En fjärdedel såpa och resten vatten. Spraya på, sätt ugnen på 75 grader i tio minuter. Torka eller gnugga av.”

Spis. ”Där är det bakpulver och ättiksprit som gäller. Torka först av allting löst, strö sedan på bakpulvret, häll på ättikspriten och låt det verka ett par minuter. Torka av.”

Fläkt. ”Filtret kan man ofta lägga i diskmaskinen. Den som inte har en diskmaskin kan lägga ner filtret i vatten blandat med lite såpa och diskmedel.”

Kaffekokare. ”Blanda en fjärdedel ättiksprit och resten vatten. Häll i kaffekokaren och låt det rinna igenom en eller flera gånger. Skölj sedan av noga med vatten genom att göra samma procedur med rent vatten efteråt.”

Mattor. ”Skaka, piska, tvätta själv eller skicka på tvätt. Men inte om det är äkta mattor. Då ska de helst dra lite i snön under vintern. Då lägger man mattan med rätsidan mot snön och slår bara lite lätt på avigsidan, för att snön ska dra åt sig smutsen.”

Gardiner. ”Om det är väldigt fina gardiner så borsta bara av dem. Annars tvätta själv, eller skicka på tvätt.”

Vinfläckar på finduken. ”Ta bort rött vin med hjälp av vitt vin. Prova också senap eller vinäger.”

Kalk på dricksglas. ”Spraya på citronsaft blandat med vatten.”

Stereo och dvd. ”Blanda vatten med sköljmedel, torka av med en trasa. Eftersom sköljmedlet tar bort statisk elektricitet så håller sig dammet borta från apparaterna.”

Mässingsljusstakar. ”Skölj först bort stearinet under rinnande hett vatten och ta bort fettfläckarna med diskmedel. Blanda sedan vinäger, citron och salt för att putsa ljusstaken. Jobba med en svamp.”

Toalett. ”Rengör toalettstolen med såpa, vatten och citronsyra. Tänk på att ta av fronten vid rengöring av badkar.”

Spegel. ”För att den inte ska imma: Torka med en fuktig trasa, tryck ut raklödder på spegeln och torka bort.”

Kristallkronor. ”Spraya på vatten blandat med ammoniak eller diskmedel, låt verka och torka av dropparna under kristallerna med en trasa. Häng ett paraply upp och ner under kronan, dels för att vattnet kan droppa ner i det och dels för att kristaller inte ska kunna trilla ner på golvet och gå sönder. Mycket viktigt är att ordentligt skydda glödlampor och fästen från att komma i kontakt med vattnet!”

Lampor med skärmar. ”Med en klädborste som drar åt sig damm eller med en klädroller, kan göras inomhus. Är det en lampskärm med veck så dra ut vecken och borsta av med en mjukare möbelborste utomhus.”

Lampor med glaskupor. ”Ta ner kupan, diska den in- och utvändigt med diskmedel. Torka."


Fler smarta städtips
Vaser: För att få gamla matta glasvaser rena, låt råriven potatis eller potatisskal blandat med vinäger stå i vasen över natten. Skaka om ordentligt. Skölj rent.

Beläggningar av kaffe eller te i muggar: Med vanligt hushållssalt får man bort beläggningar av te. Fukta koppen först, häll på salt, gnugga. Två andra knep är att antingen fylla kopparna med vatten och lite ättika och låta dem stå ett tag, eller torka med en torr trasa doppad i 24-procentig ättika. Prova även att rengöra flammiga bestick med den sistnämnda metoden.

Dålig lukt i badrummet: Tänd en tändsticka, blås ut den och låt röken från tändstickan pysa färdigt för att få bort lukten efter ett toalettbesök.

Putsa fönster: Vanligt handdiskmedel, inte för snålt med vatten. Blöt rutorna med en svamp, dra av vattnet med en fönsterskrapa. Det är jobbigare att gnugga med trasor eller med tidningspapper, som ofta användes förr. Torka med trasa runt kanterna. Putsa helst inte fönster i solsken.

Röklukt: Ättika eller ättiksprit på ett fat eller i en skål tar bort röklukten i ett rum.

1 Camilliondollar Baby:

skriven

Kan bli jobbigt med att göra rent äkta mattor...kommer ju aldrig nån snö längre! Själv kör jag dem i tvättmaskinen. Har hemvävda trasmattor i hela lägenheten!

2 Trolda:

skriven

TACK för riktigt bra städtips!!! ALLTID avnändbart =D Och så SKÖNT att lilla kalven återfanns...=D



Trolda - kramar!

3 christel:

skriven

Har vårstädningen gått över huvudet nu? ;O)

Vila lite från dammjagandet.

4 christel:

skriven

Har vårstädningen gått över huvudet nu? ;O)

Vila lite från dammjagandet.

5 Ann:

skriven

UJ! Dom tipsen måste jag kika närmare på sedan ...Men NU JONAS!!!! Woho!

6 Mia:

skriven

Tackar! Jag har kopierat av det och sparat...tänkte att om jag läser det varje morron så kanske jag får lite mer motivation!

Det går ju alltid att hoppas ;-)

7 Ulla:

skriven

Här stod tipsen som spön i backen. Tack!

8 Mia:

skriven

Bästa städtipset: Sexstrejka till mannen har gjort det!

Lätt som en plätt :-)

Kram

9 Anonym:

skriven

Ååååååh jag ÄLSKAR bra städtips , har antecknat som en liten blådåre = ))



Har storstädat här hemma idag , så nu e´varenda dammråtta utrotad !!



Sänder dej en varm kram & hoppas du mår riktigt gött

10 Junitjej:

skriven

Tack för alla dessa städtips!

11 Inger Maryissa:

skriven

Det var verkligen intressanta tips !

Man är ju van vid diverse rengöringsmedel man köper...

men det här var intressant.

Tack så mycket, och jag har sparat dem.



12 Helen:

skriven

Städtips kan man aldrig få nog av.

Ha en fin dag

13 Camilla:

skriven

Verkar vara bra att ha ett par kg citroner hemma i alla fall :-)

14 Fia:

skriven

Vilka bra städtips! Det där ska jag skriva ut!

15 Jenny:

skriven

Bra tips! Vi städgalningar måste hålla ihop! :)

16 Stig:

skriven

Fina tips här, men är det någon som vet hur man gör rent malmljusstakar, de är tillverkade 1932.

17 Fredrika Willensjö:

skriven

Testade just nanosvampen. Funkade över förväntan faktist. Dock så var mina ljusstakar gjorda av mässing.Kolla på www.nanoshop.se eller på www.sealitnano.se. båda företagen har nanosvampar.Jag använder även svampen i butikslokalen med jämna mellanrum. Funkar hur bra som helst.

18 Meja:

skriven

För en gångs skull lärde jag mig något genom att läsa en blogg. Det är inte varje dag man gör det direkt, tack för att du lägger ner din tid på att blogga :).

Kommentera här: